Skip to main content
EventsFirst page

St. Nicholas Visited Barka

By December 25, 2014No Comments

Barka_2014_foto_Janez Strah_01

The British-Slovene Society supports Skupnost Barka, a community of people with special needs in Slovenia. Participants in this year’s carol service in London gathered £149 for the Barka community. A few days later St. Nicholas went to visit the community, as is customary in Slovenia, and brought presents for everybody. Here is a report of the group which organised the visit:

MIKLAVŽEVANJE NA BARKI

Tudi letos smo se Barkači spraševali, kako bo z Miklavžem. Bo prišel, bodo z njim tudi parkeljni ali samo prijazni angelci, ali smo si zaslužili kakšno darilo,..

Potem smo izvedeli, da so mladi iz Gibanja Fokolarov spet pripravljeni priskočiti Miklavžu na pomoč in z njim priti k nam v goste. Posebej sta se večera veselila Rok Drobne in Marinka. Rok je že teden prej narisal več plakatov z Miklavževo podobo za Barkin sejem, Marinko pa je zelo skrbelo, kako bo s hudički. Irena je napisala pismo in ga pustla na okenski polici v delavnici.

Končno je napočil “pravi”dan. Dekleta so se uredila: Lucija je imela novo krilo, Maja se je po službi preoblekla, prav tako Irena. V delavnici smo se posedli v krogu in čakali. Kar dolgo ni bilo nikogar. No, potem sta le prišla Nejc in Patricija in drugi mladi. Zaigrala sta igrico, Rok pa je pomagal narisati krasen avto. Celo kitaro so imeli s seboj! Miklavža pa še vedno od nikoder. Nejc je predlagal, da bi ga poklicali kar po mobiju, a mu je Maja k sreči razložila, da to tako ne gre. Tako smo skupaj nekajkrat glaaaasno zavpili “Miklavž”. Prišel je! V spremstvu treh angelčkov in s tremi košarami dobrot. Imel je tudi zlato knjigo, iz katere so pa že frčali listi. Je rekel, da jo bo moral nesti popravit, tako, kot je nesel palico.

Vseeno je iz “cvetoče” knjige še lahko prebral naša imena in vsakemu tudi kaj prijazno-vzgojnega povedal. Zgleda, da smo bili kar pridni, saj smo vsi dobili darila. Otroci kakšno plišasto ali leseno igračko, odrasli pa kaj slastnega za pod zob. Palice sploh nismo videli, parkeljne je pa sv. Miklavž poslal kar v Ljubljano. Skupaj smo zapeli nekaj pesmic. Ko se je Miklavž že hotel posloviti, smo ga presenetili še mi. Gorazd je rekel, da nebeščani pogrešajo zemeljske dobrine, zato smo mu pripravili gajbico z domačimi dobrotami.

Barka_2014_foto_Janez Strah_05

Poslovili smo se s pesmijo in vabilom, naj sveti mož drugo leto spet pride.

Na koncu smo se še malo posladkali, popili čaj in kakšno rekli, Hvala vsem, ki ste nam pripravili tako prisrčen večer – in upamo, da se ob letu spet srečamo.

Mateja Tomšič de Zarate, Skupnost Barka

Leave a Reply